Witam wszystkich , mam problem z silnikiem 1.6 (75koni) dzisiaj wymieniałem pasek rozrządu ,z pompą wody i paskiem klinowym i po odebraniu auta z warsztatu stwierdziłem ze Octavia ma wyższe obroty jak odpalam to obrotomierz dochodzi do 3tyś obrotów po ok. 3-4 sek. Spada do tysiąca i nie ras na światłach podskoczy do 1200obr chciałem zawrócić do warsztatu ale spieszyłem się do pracy , kolega w pracy mi powiedział że ma to związek z nową pompy wody i po jakimś czasie się uspokoi ale strasznie mnie to denerwuje , dodam jeszcze że dzień przed wymianą rozrządu pękł mi pasek klinowy ale to chyba akurat niema nic z tym wspólnego
Bardziej bym się skłaniał w kierunku przepustnicy ze Ci przy okazji zaczyna umierać ( na VAG-u wyjdzie)... Sprawdz czy nie jest brudna - wyczyść zaadaptuj i wtedy sprawdz jak silnik działa....
Dziś w pracy czyściłem przepustnice wymieniłem filtr powietrza trochę było lepiej ale dalej to nie było jeszcze to , już byłem załamany i wyjąłem na godzinę akumulator w celu podładowania jak go włożyłem to od razu lepiej nie ras jeszcze na chwilę skaczą obroty ale już jest od razu lepiej więc nie wiem za bardzo jaka to była przyczyna
Pozdrawiam
tak jak kolegapiotrekpruszcz,, skłaniałbym się w kierunku awarii przepustnicy, było już troszku o tym na forum, ale najważniejsze przy czyszczeniu są 2 rzeczy:
1. czyszczenie na ciepłym silniku, (polecam środek ONE SHOT firmy KENT)
2. po wyczyszczeniu wprowadzenia nastawów podstawowych (adaptacja przepustnicy)
Tylko tak, jeżeli auto samoczynnie gasnie przy wrzucaniu na luz, bądź obroty falują, to czyszczenie może pomóc, ale gdy obroty samoczynnie wchodza na wysokie, to można bardziej spróbować wprowadzić nastawy, ale w większości świadczyło to, że przepustnica najlepsze lata ma już za sobą...
powiem ci tak jeśli ten błąd przepustnicy raz się pokazał to amen wyciscisz skasujesz błąd i masz spokój na 2 3 miesiące i bedzie to samo ja miałem już kompletnie dosyc . Kupiłem na allegro nie orginalną , smiga aż miło już ok rok dałem za nią ok 250 zł i mam kompletny spokój
bastek016 masz chyba racje jak na razie nie jest źle ale to pewnie tylko na jakiś czas już tak patrzałem na allegro w jakich są cenach , tylko z tego co wiem to przy wymianie będzie konieczna podpięcie komputera a z tym to będzie u mnie problem
Pozdrawiam
Zanim kupisz nową (ok 450zł za zamiennik- tyle dałem za swoj na skodaczesci.pl) proponuje podpiąć sie pod kompa i wyjdzie czy winowajca to przepustnica.
Komentarz